lauantai 12. syyskuuta 2015

Pitkän kaavan mukaan

Merkittävä osa ylipainostani on peräisin Italiasta. Paikallinen ruoka hivelee makuhermojani juuri oikealta kohdalta. Italialainen ruoka on yleensä aika yksinkertaista ja myös valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Tomaatinsiivu, mozzarella ja basilikan lehti, voila, Insalata Caprese.

Onko siis edes olemassa monivaiheisempaa Italialaista ruokaa? Vastaus on tottakai, kyllä. Tänään ei tyydytä yksinkertaisiin ratkaisuihin, vaan lähdetään valmistamaan jokaisen työmaaruokalan perusmättöä, Lasagnea, niinkuin luoja sen on tarkoittanut.
   
Ensiksi valmistetaan Bolognaise kastike. Suomalainen pekoni korvaa panchettan kivasti. Pekoni kannattaa laittaa kylmälle pannulle jolloin sen rasva sulaa pannun lämmetessä ja pekoni ei pala karrelle. Sipulit, porkkanat ja sellerit joukkoon kuullottumaan. Tämän jälkeen jauheliha mukaan ruskistumaan kevyesti. Kun jauheliha on saanut väriä pintaan, lorautetaan niskaan punaviiniä. Viinin annetaan haihtua noin 5 minuuttia ja sen jälkeen mukaan kaadetaan loraus maitoa. Maito pyöristää Bolognesen maun sopivaksi. Annetaan rupsutella muutama minuutti ja sen jälkeen mukaan paseeratut tomaatit. Nyt joku sitten kysyy miksi et paseerannut itse tomaatteja. No sitäkin on tullut tehtyä, mutta siinä ei kyllä pääse tuntipalkoille. Ja sitäpaitsi Muttin perhe on ryöpännut tomaatteja yli 100 vuotta, että eiköhän siellä homma ala olemaan aika hyvin hallussa. Tämä soosi saa nyt olla hiljaisella lämmöllä hellalla pari tuntia. Siellä makuparit etsivät toisensa ja lopputuloksena on elämys joka vetää hiljaiseksi paatuneemmankin kriitikon.




Tässä vaiheessa on hyvä pyöräyttää pasta taikina. Itselläni on tähän aivan lyömätön kilpailuetu, näes 00 jauhatuksen jauhot Italiasta. Aina kun siellä päin käyn, tulee näitä laukussa mukana, Suomesta näitä ei näes saa. Pastataikinasta näillä tulee kimmoisa pallo, joka ei kaulitessa repeile, eikä tartu. Uskomatonta, mutta niin se on. Jos jauhoja voisi rakastaa, niin rakastaisin näitä jauhoja. Pastan pökäle jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Bechamel kastike on hyvin yksinkertainen valmistaa. Voita, jauhoja, maitoa ja vähän muskottipähkinää. Muutaman vaiheen jälkeen saostettu valkoinen kastike on valmis.

Sitten pastaa myllyyn. Aloitan yleensä 8mm paksuudesta ja vedän pastan siitä läpi useamman kerran taittaen sen aina kaksin kerroin ja uusiksi myllyn läpi. Sitten tullaan alas 2mm välein ja lopuksi viimeinen paksuus tehdään 1mm:ksi. Sitten levyt voi katkoa sopiviksi Lasagne vuoalle. Eikä siinä vielä kaikki. Levyt heitetään puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen ja sitten puoleksi minuutiksi kylmään veteen. Tällä saadaan pasta kiinteämpään muotoon, koska se ei tule olemaan uunissa kovin kauan.

 


Sitten vaan latomaan kerroksittain vuokaan, aloittaen Bolognesesta ja lopettaen Bechameliin jonka niskaan raastetaan sopiva annos Parmesaania. Voipa pinnalle lumpsauttaa muutaman voinokareenkin näön vuoksi. Uuniin 220 astetta ja 20 minuuttia.


Lopputulos ei vastaa Knorrin pakettilasagnea. Ei kannata itseasiassa puhua näistä samana päivänäkään.

Buon Appetito!

Michael

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti