perjantai 14. marraskuuta 2014

Moby Dick

Olemme saaneet paljon kysymyksiä koskien lapsuuttamme ja nuoruuttamme. Muun muassa eräs Professori S. Hawkins kysyy ”Marcus  ja Michael, mistä suuri viisautenne kumpuaa? Voisimmeko käyttää materiaalianne Oxfordissa? Ps. Oletteko Lapuan Mensan jäseniä?”. On siis paikallaan raottaa tätä Pandoran lipasta ja avata teille välähdyksiä lapsuudestamme.

Varhaisesta lapsuudestani minulla on lähinnä sekavia muistikuvia. Niistä löytyy lumipesuja, kukkulan kuningasta, pystypainia ja ihmetystä siitä, miksi koulut on keksitty. Kun saavutin mopo iän, tapahtui elämässäni käänne, joka tuolloin tuntui ehkä merkityksettömältä, mutta myöhemmällä iällä olen ymmärtänyt sen olleen eräänlainen riitti aikuisuuden maailmaan. Ostimme nimittäin Marcuksen ja hänen serkkunsa Johnnyn kanssa Morris Marinan. Kertaan tässä tuon ajan opetukset, joita voitaisiin kai kutsua Morriksen laeiksi:

1.       Vaihde menee sisään välikaasulla ilman kytkintä. Tämä viisaus paljastui meille Morriksen potiessa kroonista kytkinvikaa. Tätä lakia olen yrittänyt soveltaa vaihtelevalla menestyksellä myös työelämässä. Joskus asiat vaan vaativat hieman runttausta että ne etenisivät.
2.       Brittiläiset eivät osaa suunnitella autoja. Kovin kauan ei nimittäin tuota välikaasua jaksanut hakea, vaan päätimme ajaa Morriksen ojan päälle ja avata kytkimen. Juurisyyksi ongelmaan paljastui painelaakeria painava haarukka, joka ei pysynyt tilassaan. Kun tuon keksinnön näki, pääsi suusta ”ei hyvänen aika, mitähän tässä on ajateltu”. Luultavasti siinä oli jäänyt osa komponenteista imperiaalisen mitoituksen aikakaudelle. Myöhemmin elämässäni olen saanut useita lisätodisteita tästä ”Proper British Engineering” ilmiöstä.
3.       Työmaalla tarvitaan johtaja. Meitähän oli tässä sijoituksessa mukana kolmaskin henkilö, herra Johnny Stone. Johnny oli kuitenkin kovin kiireinen, varsinkin ruuvauspäivinä, yleensä ehtien suorissa housuissa loppupäivästä ojan reunalle hiukan viisomaan mihin suuntaan mutteria pitää kääntää. Onneksi ajopäivinä aikaa kuitenkin liikeni Johnnyllä yleensä paremmin. Mutta työelämässä olen oppinut arvostamaan kuopanreunalla viisaajia, tärkeää työtä sekin on!
4.       Jos kuovitat puolimetriä syvän ojan, joku saattaa olettaa että myös peität sen. Tämän koimme karvaasti, kun suoritimme Morriksella  endurance ajoa kesämökkimme ympärillä. Isäni Airy ei osannut arvostaa moottoriradan luonteeseen kuuluvaa rotvallia, jonka muokkasimme mökkimme pihaan, vaan määräsi liikekannallepanon vallia tasoittamaan. En muista ehtikö Johnny tähän hyökkäykseen.

Näiden neljän lain turvin olen porskuttanut elämässä eteenpäin. Olisi mielenkiintoista kuulla jakaako Marcus samat muistikuvat, uskon että ainakin osittain.

kunnioittavasti
Michael Barn


PS: Vastatakseni vielä Professori S. Hawkinsin kysymyksiin. Materiaaliamme saa kyllä käyttää vapaasti. Ja emme kuulu Mensaan, Lapualla on toki jalkapalloseura, sen nimi on Virkiä, mutta emme siis ole jäseniä.

1 kommentti:

  1. Morriksen lait todellakin ovat olleet yksi niistä eteenpäin vievistä voimista.
    Jaan tutkimusaineiston Professori S. Hawkinsille ja muulle yleisölle lähiaikoina.
    Marcus

    VastaaPoista