tiistai 30. syyskuuta 2014

Can we ruin your culture Sir?

Britit, nuo entisajan siirtomaa valtiaat jakavat mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Itse maassa asuneena, olen oppinut arvostamaan heidän kuivaa huumorintajuaan ja kykyä viiltävään itseironiaan. Toisaalta suuri osa ihmisistä on saamattomia ja maassa vietetään ehkä Euroopan pisimmät kahvi- ja tupakkatauot. Muuttaessamme maahaan aikoinaan rouva Barnin kanssa tutustuimme pian Intialaiseen ruokaan. Makumaailma hiveli meitä ja tunsimme löytäneemme jotain joka puuttui Nurmolaisesta keittiöstä, mutta tulisi jäämään pysyvästi meidän menyyseemme. Keski-Englannin Midlandsin alueen 3,6:n miljoonan asukkaan joukosta miltei puolet on etniseltä taustaltaan Intialaisia tai Pakistaneja. Heille luonteva elinkeino on ollut perustaa ravintola, ja niitä todellakin alueella riittää.

Vasta myöhemmin muualla matkustaessani huomasin, että Intialainen ruoka maistuu kyllä samalta, mutta annosten nimet ovat erilaisia kuin Englannissa. Aloin selvittämään asiaa ja opin, että aikojen saatossa Intialaiset ravintolat Englannissa olivat mukauttaneet ruokien nimiä ja makuja paikallisten asukkaiden toiveiden mukaisiksi. Lisäksi valikoimasta löytyy täysin erilaisia annoksia, kuten Balti joka pohjautuu joidenkin mukaan Pakistanin Baltistanin alueen keittiöön, mutta yleisen käsityksen mukaan se on kehitetty nimenomaan Birminghamissa.

Ollessani viime viikolla matkoilla, herra Stone vei minut illalliselle paikalliseen autenttiseen Intialaiseen ravintolaan. Taas kerran totesin ruokalistaa lukiessani, että tuttua, mutta silti niin kovin outoa. Onneksi mukanani ollut herra Stone pystyi ottamaan tilanteen haltuunsa ja tilasi ruokamme virheettömällä Urdun kielellä. Itselleni ainoa tuttu sana, joskin muista yhteyksistä, oli ”Jabadabaduu”. Tämä tuntui olevan yleinen sana Urdussa ja nopeana oppijana pystyin jo pian itsekin osallistumaan keskusteluun. Itse ruoka, täytyy taas kerran sanoa että, taivaallista. Ja mikä parasta, siitä sai nauttia kahdesti, kerran syödessä ja toisen kerran seuraavana aamuna. Kiitos vaan herra Stonelle vieraanvaraisuudesta.

Palaan vielä lopuksi Englannin Intialaisen ravintolan ruokalistaan tulisuus järjestyksessä, siten kun se minulle on opetettu:
Korma – Lapsille
Tikka Masala – Naisille ja heikoille miehille
Madras – Ulkomaalaisille miehille
Vindaloo – Perus briteille
Tindaloo – Brummeille (Birminghamilaisten kutsumanimi)
Bindaloo – Edellä mainituille lauantai yönä
Phal – Ääni joka kuuluu kun syöksyt pää edellä ravintolan akvaarioon maistettuasi annosta

Kunnioittavasti

Michael Barn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti