Britit, nuo entisajan siirtomaa valtiaat jakavat mielipiteitä
suuntaan ja toiseen. Itse maassa asuneena, olen oppinut arvostamaan heidän
kuivaa huumorintajuaan ja kykyä viiltävään itseironiaan. Toisaalta suuri osa
ihmisistä on saamattomia ja maassa vietetään ehkä Euroopan pisimmät kahvi- ja
tupakkatauot. Muuttaessamme maahaan aikoinaan rouva Barnin kanssa tutustuimme
pian Intialaiseen ruokaan. Makumaailma hiveli meitä ja tunsimme löytäneemme
jotain joka puuttui Nurmolaisesta keittiöstä, mutta tulisi jäämään pysyvästi
meidän menyyseemme. Keski-Englannin Midlandsin alueen 3,6:n miljoonan asukkaan
joukosta miltei puolet on etniseltä taustaltaan Intialaisia tai Pakistaneja.
Heille luonteva elinkeino on ollut perustaa ravintola, ja niitä todellakin
alueella riittää.
Vasta myöhemmin muualla matkustaessani huomasin, että
Intialainen ruoka maistuu kyllä samalta, mutta annosten nimet ovat erilaisia
kuin Englannissa. Aloin selvittämään asiaa ja opin, että aikojen saatossa
Intialaiset ravintolat Englannissa olivat mukauttaneet ruokien nimiä ja makuja
paikallisten asukkaiden toiveiden mukaisiksi. Lisäksi valikoimasta löytyy
täysin erilaisia annoksia, kuten Balti joka pohjautuu joidenkin mukaan
Pakistanin Baltistanin alueen keittiöön, mutta yleisen käsityksen mukaan se on
kehitetty nimenomaan Birminghamissa.
Ollessani viime viikolla matkoilla, herra Stone vei minut
illalliselle paikalliseen autenttiseen Intialaiseen ravintolaan. Taas kerran
totesin ruokalistaa lukiessani, että tuttua, mutta silti niin kovin outoa.
Onneksi mukanani ollut herra Stone pystyi ottamaan tilanteen haltuunsa ja
tilasi ruokamme virheettömällä Urdun kielellä. Itselleni ainoa tuttu sana,
joskin muista yhteyksistä, oli ”Jabadabaduu”. Tämä tuntui olevan yleinen sana
Urdussa ja nopeana oppijana pystyin jo pian itsekin osallistumaan keskusteluun.
Itse ruoka, täytyy taas kerran sanoa että, taivaallista. Ja mikä parasta, siitä
sai nauttia kahdesti, kerran syödessä ja toisen kerran seuraavana aamuna.
Kiitos vaan herra Stonelle vieraanvaraisuudesta.
Palaan vielä lopuksi Englannin Intialaisen ravintolan
ruokalistaan tulisuus järjestyksessä, siten kun se minulle on opetettu:
Korma – Lapsille
Tikka Masala – Naisille ja heikoille miehille
Madras – Ulkomaalaisille miehille
Vindaloo – Perus briteille
Tindaloo – Brummeille (Birminghamilaisten kutsumanimi)
Bindaloo – Edellä mainituille lauantai yönä
Phal – Ääni joka kuuluu kun syöksyt pää edellä ravintolan
akvaarioon maistettuasi annosta
Kunnioittavasti
Michael Barn
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti